Uitleg

“Waarom behandelt u mijn buik terwijl ik last heb van mijn rug?”

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op de beweging van het lichaam en op de bewegingen in het lichaam. Deze beweeglijkheid is nodig om zonder klachten te kunnen functioneren. Als bijvoorbeeld een orgaan ‘gefixeerd’ raakt, dus niet meer goed kan bewegen, stoort het daarmee de doorbloeding en de uitwisseling van de cellen met de omgeving.  Het orgaan gaat minder goed functioneren wat klachten veroorzaakt of andere organen stoort in hun functie.

Een voorbeeld:
Een van de functies van de lever is het produceren van gal. Gal is belangrijk bij het verteren van vetten. Als de lever ‘gefixeerd’ raakt, kan de lever minder gal produceren, waardoor de vertering slechter verloopt. Hierdoor raakt de darm extra belast met als gevolg dat ook de darm gefixeerd raakt. Doordat de darm vast zit aan de onderste ruggenwervels wordt er als het ware harder getrokken aan de wervels door de gefixeerde darm waardoor deze wervels minder goed bewegen en zo dus rugpijn kunnen veroorzaken.

Bewegingsverlies kan ontstaan door een harde val, botbreuk, verkeerde of slechte voeding (teveel verzadigd vet of toegevoegde belastende stoffen), ontstekingen maar ook langdurige stress, spanning en emoties kunnen op ons lichaam inwerken en tot bewegingsverlies leiden.
De oorzaak kan dus liggen ter hoogte van de klacht zelf maar ook ergens anders in het lichaam.